Сноудън победи Обама

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж нарече изявлението и намеренията на американския президент Барак Обама за осветляване на дейността на спецслужбите „победа" за бившия агент Едуард Сноудън.

Вчера Обама обяви, че ще поиска от Конгреса преразглеждане на някои от спорните текстове в Патриотичния закон, за да възстанови доверието на американските граждани в програмите за подслушване и следене.

„Днес президентът на САЩ легитимира ролята на Сноудън като човекът, подал сигнал за глобалната програма на Щатите за наблюдение", се казва в официално изявление на Асанж, публикувано в сайта на WikiLeaks.

Днес видяхме една победа за Едуард Сноудън и многобройните му привърженици, категоричен е Асанж.

„Както Сноудън заяви, най-голямото му притеснение е било дали след неговия сигнал ще се случи някаква промяна. Очевидно реформи ще има и поради тази причина, президентът и гражданите на Съединените щати дължат на Сноудън благодарности", продължава създателят на WikiLeaks.

Асанж, който повече от година остана в посолството на Еквадор в Лондон поради възможността да бъде екстрадиран в САЩ заради изнасяне на класифицирани документи, отхвърли твърденията на Обама, че
реформите са били планирани преди разкритията на Сноудън.

„Простичкият факт е, че без оповестените от Сноудън данни никой нямаше да разбере за тези програми и никакви реформи нямаше да се случат", категоричен е Асанж.

Той стигна още по-далеч като обвини правителството на САЩ в лицемерие по отношение на действията си спрямо Сноудън при положение, че страната е давала убежище на хиляди политически бежанци от Русия и Венецуела.

Администрацията на Обама прави всичко възможно, за да върне Сноудън на американска земя и да го изправи пред съда по обвинения в шпионаж и изтичане на секретна информация в медиите. Бившият сътрудник на ЦРУ получи документи за временно пребиваване в Русия.

В своето изказване Барак Обама посочи, че ако Сноудън се чувства невинен, би трябвало да се завърне в САЩ и да се изправи пред съда, за да защити действията си.
DYD HERO

Коментари

Популярни публикации от този блог

Unsatisfied By Record Profits, Oil Giants Demand $2 Billion Tax Cut To Drill In Alaska